Avidyne Homepage
Forum Home Forum Home > Avidyne General > IFD100 Mobile App
  New Posts New Posts RSS Feed - IFD100 drops Wifi connection
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

IFD100 drops Wifi connection

 Post Reply Post Reply
Author
Message
brou0040 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13 Dec 2012
Status: Offline
Points: 638
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brou0040 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: IFD100 drops Wifi connection
    Posted: 24 Nov 2019 at 8:09pm
I decided to buy a dedicated iPad just for the IFD100 capability.  As far as I know/understand, I have it all configured properly, but it constantly drops its connection with my IFD540.

I have IFD Type set to IFD540, IFD Chassis set to #1, which was the same as the IFD540 Sys ID.  I only have 1 iPad had had iPad # set to 1.  I had WIFI ADS-B Support turned on and never thought to disable that during troubleshooting.  I'm not sure what the does anyways, I haven't found any information on that setting.  I only have a stratux providing ADS-B with no panel source.

This is what I've tried to troubleshoot the issue:
  • I have two networks setup on the IFD, the default LIO_WIFI that I did not modify, then a stratux set up as Remote Wi-Fi and the appropriate PSK.
  • I turned off different things in the cockpit one at a time on my last flight to see if anything changed the connection behavior --> nothing worked
    • Turned off all phones
    • Turned off SPOT
    • Turned off other tablets
    • Unplugged cigar lighter charger for stratux
    • Unplugged iPad from the charger
    • Unplugged panel power to USB charger
    • Turned off second nav/com
    • Changed orientation of the iPad in the mount
    • Turned iPad bluetooth off
    • Turned IFD540 bluetooth off
  • When I set the IFD540 to LIO_WIFI in the aux/networking field, it sometimes would connect for about 2 seconds before it dropped connectivity.
  • When I set the IFD540 to stratux (when not powered down for troubleshooting), I could get it to work for about 1-2 minutes before it would lose connectivity.
    • The Wifi symbol on the iPad would be green and solid for a short while, then would start to flicker a grey crossed out circle symbol on top of it gradually getting more steady, then it would lose connectivity.
  • Once it lost Wifi connectivity with the IFD540, it never regained it without user intervention.
    • I would swipe down from the upper right to turn off Wifi, wait a few seconds, then turn wifi back on, then the behavior would usually repeat --> maybe 2 secs if anything while on LIO_Wi-Fi or ~ 1-2 min when on stratux.

Other info:
  • IFD540 SW 10.2.3.1
  • IFD100 SW 10.2.4.1 (app version 10.2.8)
  • Current NavData on both
  • "Renewed" iPad mini3 (128 GB, Wifi, cellular, but with no sim card)
  • iPad OS 10.4.3
  • Other tablets (2 Android) were completely stable on the stratux network the entire time.

Hopefully the troubleshooting info above is useful to figure out what is going on because I'm excited to get the IFD100 up and running.
Back to Top
brou0040 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13 Dec 2012
Status: Offline
Points: 638
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brou0040 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Nov 2019 at 8:04pm
No ideas?

Here is a video using the stratux network.
https://youtu.be/AL1hXBMgfu4

Here is a video using the LIO_WIFI network.
https://youtu.be/PCyRo_hAr_s

Here is a picture of the wifi setup from the maintenance mode.
https://drive.google.com/file/d/10KeyF3yG5sz5N9mOYLVfGiHDIzCR-c-B/view?usp=sharing

Back to Top
AZ Flyer View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 12 Feb 2018
Location: Tucson, AZ
Status: Offline
Points: 117
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote AZ Flyer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Nov 2019 at 12:07am
I would check with Avidyne tech support.  As you are discovering, chasing down a WIFI problem can be extremely time-consuming and frustrating.  
Stan Kartchner
Back to Top
AZ Flyer View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 12 Feb 2018
Location: Tucson, AZ
Status: Offline
Points: 117
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote AZ Flyer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Nov 2019 at 12:32am
P.S.  Check out this thread:  http://forums.avidyne.com/ifd100-release-10-2-8_topic1867.html?KW=iPad+mini.  It may be that the iPad Mini 3 is approaching the limits of usability for these kinds of applications.   
Stan Kartchner
Back to Top
brou0040 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13 Dec 2012
Status: Offline
Points: 638
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brou0040 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Nov 2019 at 12:30pm
Originally posted by AZ Flyer AZ Flyer wrote:

It may be that the iPad Mini 3 is approaching the limits of usability for these kinds of applications.   

I sure hope not, I just bought this for the sole purpose of the IFD100 app and it meets all the requirements specified...  I'll contact customer support tomorrow and see if they can help.

Thanks for the link to the other thread, I saw that when searching the forum.  I was hoping the 3 I got would be OK because it sounded like you had the original.
Back to Top
AviSteve View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 12 Feb 2018
Location: Melbourne, FL
Status: Offline
Points: 946
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote AviSteve Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Nov 2019 at 7:34pm
A shot in the dark.  I know you have no sim card, but I don't know what that does to the iPad settings.  I wouldn't think the cellular data option would have any effect, but we recommend that it be turned off.  Same with wifi assist.
Steve Lindsley
Avidyne Engineering
Back to Top
brou0040 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13 Dec 2012
Status: Offline
Points: 638
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brou0040 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Nov 2019 at 7:50pm
Figured I'd try a few more things before calling tech support so I can say I tried a few of the basic steps.

I deleted the IFD100 app and the IFD trainer.  I reloaded the IFD100 app, called Jepp to reset my account, and redownloaded my navdata.

I went back to the airplane to try again, but with the ADS-B Support turned off.  I set the IFD540 to LIO_WIFI gave it a spin.  This time everything worked as expected.  I turned ADS-B support on and it didn't work.  I went back and forth a few times and it seemed repeatable that ADS-B support prevented the app wifi to stay locked up.  I switched the 540 to stratux and tried the same thing.  The wifi connection was solid with LIO_WIFI, but this time it did connect with ADS-B support enabled although the grey crossed out circle would flash over the wifi symbol once and a while although it never completely lost is connection.  I was seeing ADS-B traffic when using ifly, but not when using the IFD100.  I decided to take the airplane out to see if the IFDs needed GPS to display traffic.  Sure enough, I was able to see ADS-B traffic on the IFD100 via my stratux.  I don't recall seeing the grey lined out circle this time.

Bottom line is that it appears that the ADS-B support, which enables traffic via stratux/stratus, makes the wifi connection between the 540 and the 100 less stable.

I don't think I was seeing an ADS-B tower and was only getting data from aircraft in the area.

I was seeing TIS-B crossed out on the MAP page the entire time and going to the datalink page showed no towers.  Even with just the local aircraft, I was overloaded with CAS alerts for aircraft well over 100 miles away.  I'll have to figure out how to limit this so that unimportant traffic doesn't overwhelm the system.

Overall is that I think I'm up and running, especially with ADS-B support disabled, and hopefully the ADS-B support capability will mature in future updates making that another awesome feature.


Edited by brou0040 - 30 Nov 2019 at 8:03pm
Back to Top
brou0040 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13 Dec 2012
Status: Offline
Points: 638
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brou0040 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Nov 2019 at 7:55pm
Originally posted by AviSteve AviSteve wrote:

A shot in the dark.  I know you have no sim card, but I don't know what that does to the iPad settings.  I wouldn't think the cellular data option would have any effect, but we recommend that it be turned off.  Same with wifi assist.

My Cellular Data setting is grey'd out and says No SIM so I assume it is all disabled - I can't do anything to further disable it since it's greyd out.
Back to Top
AviSteve View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 12 Feb 2018
Location: Melbourne, FL
Status: Offline
Points: 946
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote AviSteve Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Nov 2019 at 9:25pm
I also noticed that you have iFly GPS also running.  I'm wondering if that app and the IFD100 are not getting along when ADS-B support is turned on.  Have you tried it without iFly GPS running at the same time?
Steve Lindsley
Avidyne Engineering
Back to Top
brou0040 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13 Dec 2012
Status: Offline
Points: 638
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brou0040 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Nov 2019 at 11:52pm
Originally posted by AviSteve AviSteve wrote:

I also noticed that you have iFly GPS also running.  I'm wondering if that app and the IFD100 are not getting along when ADS-B support is turned on.  Have you tried it without iFly GPS running at the same time?

Yes, tried both with it running and without it running, both last time and today after the reinstall, I couldn't tell any difference.  Only issue is that while the IFD100 is working, and I go to iFly, then come back, it takes a few seconds for the IFD100 to resync to the 540.  In the meantime it loses the entire flight plan and repopulates once it reconnects.

Because it was connecting with ADS-B support while on stratux today, I think the reinstall is at least partially to credit.  I didn't work to isolate it, but I'm assuming that ADS-B Support prevented the connection when trying to use LIO_WIFI.

Does the IFD100 by chance log data in the background where we could send you the logs for more in depth analysis?
Back to Top
AviSteve View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 12 Feb 2018
Location: Melbourne, FL
Status: Offline
Points: 946
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote AviSteve Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Dec 2019 at 5:25pm
Originally posted by brou0040 brou0040 wrote:

Does the IFD100 by chance log data in the background where we could send you the logs for more in depth analysis?
Nothing more than the IFD itself.  Also, I'm not sure how you would extract them.
Steve Lindsley
Avidyne Engineering
Back to Top
brou0040 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13 Dec 2012
Status: Offline
Points: 638
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brou0040 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Dec 2019 at 7:46pm
Originally posted by AviSteve AviSteve wrote:

Originally posted by brou0040 brou0040 wrote:

Does the IFD100 by chance log data in the background where we could send you the logs for more in depth analysis?
Nothing more than the IFD itself.  Also, I'm not sure how you would extract them.

I wasn't sure how to extract them either since going to Download Logs sends you back to the Jepp screen and exits.  If you'd find it useful, you may consider modifying that part of the interface to allow us to extract the logs for you.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.